De verplichte 1,5 meter maatregel vervalt

We versoepelen verder. Vanaf a.s. zondag is De Levensbron weer open voor iedereen die naar de kerk wil komen. We zetten (bijna) alle stoelen terug in de kerk. Wees welkom!

We kunnen deze grote stap zetten omdat de kerken, in navolging van de overheid, de routekaart loslaten. Geen verplichte 1,5 meter meer, geen aanmelding vooraf en geen gezondheidscheck. En, ook heel belangrijk, de ventilatie van het kerkgebouw is goed.

We nemen de kapstokken weer in gebruik en alle toiletten. Ook vervallen de looproutes. Desinfecteren van je handen bij het binnenkomen blijft mogelijk, maar is niet meer verplicht.

Voor het zingen zijn er geen beperkingen. Wel vragen we de predikanten om de zang evenwichtig over de dienst te verdelen.

De collecten kunnen gegeven worden via de GIVT-app, en bij het verlaten van de kerkzaal (deurcollecte).

Wat blijft? De basisregels dat je goed je handen wast, geen handen schudt, hoesten en niezen in je elleboog. Thuisblijven en testen bij klachten. Als je de kerk binnenkomt, zoek je een zitplaats op. En als we na afloop in de hal of buiten staan te praten, gaan we niet bovenop elkaar staan, maar houden we gepaste afstand.

 

Zitplaatsen op 1,5 meter. De kerken voeren geen coronatoegangsbewijs in. Daarom maken we ruimte voor wie toch nog op anderhalve meter wil zitten. De schuifwanden gaan open, zodat hiervoor de twee achtervakken, links èn rechts, ingezet kunnen worden. – Indien nodig creëren we extra rijen voor zitten op anderhalve meter.

Gepaste afstand. Omdat gepaste afstand voor ieder anders aanvoelt, maken we het mogelijk om aan te geven of je naast je een of twee stoelen vrij wilt houden. Daarvoor liggen bij de ingang gekleurde briefjes. Daarvan kan ieder huishouden één of twee gekleurde briefjes meenemen. Deze leg je op de stoel(en) naast je, zodat er tussen het ene en het andere huishouden één of twee stoelen ruimte blijft. We vragen elkaar deze ruimte die de ander nodig heeft te respecteren. Wie hiervan geen gebruik wil maken, gaat gewoon zitten, zonder briefje(s) naast zich. (Elkaar even vragen of direct naast iemand gaan zitten ok is, is sowieso niet verkeerd.)

 

Kinderwerk en vergaderen. Ook voor kinderwerk hoef je niet meer aan te melden. Vergaderen hoeft niet meer op 1,5 meter. Overleg wel met elkaar wat voor ieder ‘gepaste afstand’ is bij het vergaderen, zodat ook wie kwetsbaar is, zo goed mogelijk kan meedoen.

 

Spannend en dankbaar. We zetten hiermee grote stappen en dat maakt het spannend. We zijn gewend geraakt aan het ‘nieuwe normaal’, de 1,5 meter. Al snel heb je het gevoel dat iemand ‘veel te dichtbij’ komt. Met andere woorden, we gaan grenzen verleggen en dat is in het begin misschien even doorbijten. Daarbij wensen we elkaar sterkte.

We zijn ook dankbaar. Want bijv. samen zingen op 1,5 meter klinkt en voelt anders dan met een meer gevulde kerk. En bij zitten op 1,5 meter kan iemand zich verloren voelen in een grote ruimte. Nu we weer meer kerkgangers mogen verwelkomen, hopen we de verbondenheid van het geloof weer meer te mogen ervaren.

 

Tips, vragen. Tenslotte, leg contact met een ambtsdrager als er vragen overgebleven zijn, als je ergens hulp bij nodig hebt, of als we iets over het hoofd lijken te zien. Alvast dank!

 

Namens de kerkenraad,

Henk Bondt

 

22 september 2021

Informatie https://www.cioweb.nl en https://www.steunpuntkerkenwerk.nl/corona-per/

Ga terug naar nieuwsoverzicht